Színház

X. Latorca Menti Gyermekszínjátszó Fesztivál - Királyhelmec

Napjainkban a kultúra nagy kincs, legyen az színjátszás vagy másfajta művészeti ág művelése, egy biztos, ha valaki az életben színjátszással foglalkozik, sosem felejti el azt az érzést, hogy milyen a színpadon állni. egyben félelmetes és ijesztő, ugyanakkor csalogat és örömet okoz.

Hiszünk abban, hogy a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét sokrétűen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét.

2016. május 3-ánKirályhelmecen közel 200 gyerek állt a színpadon és mutatta meg tehetségét a X. Latorca Menti Gyermekszínjátszó Fesztiválon.

Nagy-nagy reménységgel vártuk a napot: „Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet!”–hittük, hogy a jó játékban megvalósulhat József Attila e vágya.

Csicsergők, Ficánka, Mustármag, Gyöngyöcske, Varázskerék, Hajnalka, Csacsogók, Teknőcök, Mesélő Cipellők, Királyhelmeci Kisszínpad– színes a kavalkád. Színjátszó csoportok neveiről van szó, mint ez nyilván kiderült már, legtöbbjük ismerősen csengett a gyerekszínjátszók köreiben.Immár a tizedik alkalommal történt ez így- tavasszal gyerekszínjátszók lepik el a művelődési ház színpadját, készülneklázas izgalommal a fellépésre.

A X. Latorca Menti Gyermekszínjátszó Fesztiválon, figyelmünk, akárcsak a színpadi lámpák fénye, a középpontban álló gyerekekre irányult. Megérdemelték a fényt, megérdemelték a tapsot. Nagy ünnepnek voltunk mindannyian részesei – játszók, rendezők, segítők, nézők.

Így, 10.alkalommal, köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ezért az ünnepi pillanatért dolgozott. A Bodrogközi és Ung- vidéki Közművelődési Intézet a Latorca Menti Tavasz Gyermekszínjátszó Találkozó meghirdetőjeként köszönetet mond a gyerekeknek, valamennyi segítőalkotó- lelkesítő-megtartó pedagógusnak! Köszönetet a szülőknek, háttérben álldogáló segítők, támogatók sokaságának. Köszönetet a bírálóbizottságnak, Királyhelmec Városának a CSEMADOK Területi Választmányának a kultúrház dolgozóinak. Ez a fesztivál az egész évben folyó játék-munka diadala, s a gyerekmosolyok fényéből erőt meríthettünk a jövőre nézve. Ne feledjük, a gyerekszínjátszók nem profi színészek, nem is ez a cél. Szorítottunk nekik, szerettük Őket – s ennek a szeretetnek a biztonságában minden félelem nélkül önmaguk lehettek: suták, ügyesek, szépen vagy rosszabbul beszélők, a színpadon már biztonsággal mozgók, vagy bátortalan kezdők… Mert mind ugyanazt keresik; önmagukban az embert, a többiekben a társakat; s mindenekfelett örömet a játékban!

10 nagyszerű előadást láthattunk, közülük négy csoport képviselte a régióinkat a Duna Menti Tavasz gyermekszínjátszók országos seregszemléjén, Dunaszerdahelyen, nem kisebb eredménnyel, mint:

Bábosok: Aranysávos minősítés

A Kisgéresi Magyar Tannyelvű Alapiskola Mustármag Bábcsoportjának-  A József az álomlátó című előadásért Blanár Gabriella rendezésében

Szerkesztett játékok:Ezüstsávos minősítés:

A Bolyi Alapiskola és Óvoda Ficánka Gyermekcsoportjának- A Tavaszi gyermekjátékok című előadásáért Kondás Viola és Horbulák Petronella rendezésében

Színjátszók: Bronzsávos minősítés:

A Királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék Színjátszócsoportjának- A kiskakas gyémánt félkrajcára című előadásért Pirigyi Mária és SzabóAlica rendezésében valamint 

A Bélyi Alapiskola Csicsergő Szénjátszócsoportjának-A tök és a csikó című előadásért Szakszon Anna rendezésében

A bírálóbizottság különdíja:

Pirigyi Máriának és Szabó Alicának, a Királyhelmeci Speciális Alapiskola Varázskerék színjátszócsoportja rendezőinek a kiváló színházpedagógiai munkáért.

 

Mindannyijuknak ezúton is gratulálunk!

Zvolenský Gabriella